Храната и виното


Храната и виното

Храната и виното са неразривно свързани помежду си. Комбинацията им е колкото естествена, толкова и трудна, защото е сетивна, а при сетивата няма единствен правилен отговор. Това е кратък и полезен справочник за моментите, в които нямаме време да се впускаме в химическите подробности на кулинарията:

Комбинирайте вина и храни с еднакви вкусове
Вина и храни с подобни вкусове са много добро допълнение едни към други. Пример: морски език с лимонов сос и совиньон блан – и двете имат цитрусови нотки.

Комбинирайте вина и храни с еднаква консистенция/плътност
Вината и храните могат да бъдат с леки, средни или тежки тела. Омарът и шардонето имат средни до тежки тела и висока плътност и се допълват много добре.

Комбинирайте вина и храни с еднакво ниво на сладост
Виното трябва да е с еднаква или по-висока сладост от храната. Свинско печено с ябълкова глазура се комбинира чудесно с немски ризлинг. На шоколадов сладкиш могат да партнират само порт, някои стилове шери и подсилени десертни вина като Банюлс, Стики Мускат, Марсала.

Сол
Свежите вина балансират добре соления вкус. Ето защо и свежите совиньон блан, асиртико, (елзаски) ризлинг или грюнер велтлинер балансират добре вкуса на солените маслини и сирене фета.

Сосове 
Сосовете са много полезна връзка между виното и храната:
– леки цитрусови сосове вървят добре със совиньон блан, грюнер велтлинер
– тежки гъбени или сметанови сосове – с шардоне и пино ноар
– червени и месни сосове – с мерло, каберне совиньон и сира.

Протеини
Когато няма сос, съобразете виното с месото. Пино ноар е чудесно с патица, каберне совиньон с говеждо, телешкото – с плътно бяло в бургундски стил.

Пикантна храна
Вина с по-висока захарност (това не означава, че не са сухи) омекотяват и успокояват пикантната храна. Ризлинг (немски, елзаски, австрийски), грюнер велтлинер, пино гри, гевюрцтраминер са чудесни партньори на азиатската кухня.

Танини
Таниновите вина се втъкават много добре в структурата от мазнини на месото. Каберне совиньон, сира/шираз, малбек, карменер са чудесни със стекове.

Цвят
Природата е нарисувала с четката си в еднакъв цвят плодовете и зеленчуците и вината, които им отговарят най-добре. Най-лесният пример: совиньон блан е бледо жълт със зелени нюанси. Аспержите, чушките и тиквичките – също.

Киселини
Виното трябва да е със същата или по-висока киселинност от ястието – пино ноар или Кианти с доматена тапенада.