Как се чистят скариди

Как се чистят скариди

Скаридата е един от най-използваните морски дарове в кухнята. Скаридите могат да се приготвят по многобройни рецепти и начини, ако са достатъчно пресни могат да се ядат и сурови. При всички рецепти и начини на приготвяне общото е, че скаридите трябва да бъдат почистени добре преди да се консумират.

Съставки:

  • 1кг. Скариди

Техники на почистване:Как се чистят скаридиПреди всичко изплакнете скаридите под течаща вода. Откъснете главата и крачетатакак се чистят скаридиПремахнете черупките, като най-слабата им част е коремчето, троши се при натиск с палци. Опашката може да не се премахва зависи от рецептата. Идва най-сложната част, а именно премахването на стомаха на скаридата. Той се намира всъщност на гърба й.. Леко с нож направете деликатен разрез по дължината на гърба на скаридата. Така стомахът й е достъпен за премахване.как се чистят скаридиДругият метод е малък напречен разрез и с помоща на клечка за зъби се вади стомахчето. Този метод е малко по-пипкав.

 

Съвети:

При почистването целта е да се премахне стомаха на скаридата, може да оставите главата и опашката. Главите придават по-силен аромат от месото при готвене. Ако решите да махнете главите и опашките не ги хвърляйте, сварете ги и си направете страхотен рибен бульон, който да ползвате при приготвяне на супи, паста или ризото.

 

{26.01.2017} {Tags: , , , , , , , , }