Сирене „Скаморца“

Сирене „Скаморца“

Сирене „Скаморца“

Външен вид и вкус:

В началото формата на сиренето е кръгла, до момента в който технолога го пристегне с корда или жица в крайната третина и след това се закача да съхне. Резултатът е сирене с уникална крушовидна форма. Обикновено Скаморца е с бял цвят, освен в случаите когато е пушена. Тогава цветът е тъмен и наподобява цвета на бадемова ядка. Нарича се Скаморца Афумикатa (Scamorza Affumicata) и има добре изразени опушени и ядкови нюанси.

Подходящи вина:

Натуралната Скаморца подобно на сиренето Моцарела се съчетава успешно предимно с бели, леки и свежи вина. Най-често това са вина от сортовете Пино Гриджио, Пино Блан и Траминер. Пушената Скаморца има доста по-силно изразени вкусови и ароматни качества и затова вината е добре да са съобразени с характерното присъствие на ядки и на опушеност. От белите вина добре биха се справили Шардонета с изразено дъбово присъствие, а от червените леки до средно плътни вина от Пино Ноар.

 

Моцарела:

Моцарела

Моцарела

Сиренето Моцарела (Mozzarella) е синоним за италианско сирене. Изключително популярно както в родината си, така и по целият свят. Класическият вариант на Моцарела се приготвя от млякото на черна биволица най-вече в района на югозападна Италия . Един от най-често срещаните варианти за използването на Моцарела е в салатата „Капрезе“, в която сиренето е нарязано на шайби в компанията на пресни домати, зехтин и пресен босилек. Много често влиза в състава на най-различни видове пици, паста и лазаня.

Външен вид и вкус:

Сирене Моцарела се съхранява в солена саламура, а на външен вид варира от малки кръгли топки, до по-големи овални питки. На цвят варира в нюансите на бялото, а консистенцията е мека и еластична. Вкусът е мек, загладен с подчертани млечни тонове.

Подходящи вина:

 Поради меката си консистенция и слабо изразени ароматно-вкусови компоненти, Моцарела най-успешно се съчетава с леки, некомплексни бели вина. Най-често това са най-леките,бели, купажни вина или такива от сортовете Пино Гриджио, Пино Неро и Пино Блан.

Сирене „Бри“

Сирене "Бри"

Сирене „Бри“

Външен вид и вкус:

Бри има бяло-сиво-жълта кора, а под нея е сравнително меко. Вкусът е със средно силен интензитет, който се засилва с по-продължителното му узряване. Вариантите за консумирането му са много – самостоятелно с чаша вино, намазано на хляб, като заливка на ястие.

Подходящи вина:

Бри е подходящ избор за леки и плодови бели, розови и червени вина. От белите може да заложите на купажи или вина от сортовете Шардоне, Траминер и Мускат. От червените опитайте съчетаването с купажи или сортови вина направени от Мерло, Гамей (вината Божоле) или Пино Ноар. Пенливо вино или Шампанско винаги е добра опция.

Синьо  Сирене „Рокфор“

Синьо Сирене "Рокфор"

Синьо Сирене „Рокфор“

Външен вид и вкус:

Няма спор, че Рокфор заедно със сирената Горгонзола и Стилтън са водещите сини сирена в света. Рокфор има чист,подчертан вкус с много високо ниво на соленост. Консистенцията е влажна и трошлива, затова ножът за рязането на сиренето трябва да е затоплен предварително. Рокфор се топи в устата, като остава спомен за соленоста и специфичният вкус на плесента. Силата на това сирене се увеличава пропорционално на степента на узряване.

Подходящи вина:

Рокфор се съчетава перфектно с десерни вина (от района на Сотерн-Франция,Токай-Унгария),както и с по-ароматни вина от сорта Мускат.

Сирене „Камембер“

Сирене „Камембер“

Сирене „Камембер“

Външен вид и вкус:

Камембер има бяло-сиво-жълта кора, а под нея е сравнително меко. Вкусът е със средно силен интензитет, който се засилва с по-продължителното му узряване. Сиренето се консумира по най-различни начини – намазано на филия хляб, с вина или с ястия.

Подходящи вина:

За това сирене може да заложите на шампанско или на пенливи вина, а също така и на червени вина от сорта Мерло.

Сирене „Ементал“

Сирене "Ементал"

Сирене „Ементал“

Външен вид и вкус:

Ементал е с жълт цвят, средно твърда консистенция и големи кръгли дупки, които го правят сирене лесно за запомняне и разпознаване. Причината за тези дупки в сиренето e отделянето на въглероден диоксид по време на узряването му от една от трите бактерии използвани за направата му. Бактериите които се използват са: „Streptococcus Thermophilis“ „Lactobacillus“ и „Propionibacter Shermani“, като последните са виновните за отделянето на въглеродният двуокис. Вкусът му е леко пикантен, но в никакъв случай не се определя като остър или натрапчив.

Подходящи вина:

Ако ще заложите на червено вино за компания на Ементал, добър избор са леките, плодови вина от сортовете Пино Ноар или Гамей. От белите вина  добре е изборът да са леки, свежи и не много комплексни вина – например вина от сортовете Пино Гриджио, Траминер (Гевюрцтраминер) или Пино Блан.

Сирене „Траписта“

Сирене "Траписта"

Сирене „Траписта“

Външен вид и вкус:

Траписта е със светло жълт цвят, средно твърда консистенция и има наличие на малки дупки с диаметър от няколко милиметра. На вкус е средно солено, с усещане за мекота и заобленост. Ароматно-вкусовите качества са много балансирани и със средна сила. Независимо от формата и обема си сирената са опаковани в червено фолио, което може да се използва като ориентир за лесно намиране на щандовете със сирена.

Подходящи вина:

Тъй като Траписта се консумира най-вече в Унгария за ориентир е добре да знаем с какви вина го съчетават унгарците. От белите вина най-много се залага на сортови вина от традиционните за страната сортове – Харшлевелю, Олашризлинг и Мускат Лунел. От червените вина освен местните сортови вина от Кекопорто и Кекфранкос добър избор са и вина от сорта Мерло, както и купажните вина от района на Егер – „Кръвта на бика“.

Сирене „Комте“

Сирене "Комте"

Сирене „Комте“

Външен вид и вкус:

Питите Комте са с относително равна и ненабраздена кора с цвят вариращ от жълто, охра и сиво. Вътрешноста на сиренето е твърда с цвят преливащ от жълто към слонова кост. На вкус сиренето създава усещане за соленост, която неусетно преминава в сладост като послевкус. Консистенцията е средно твърда и плътна с добра масленост. Освен соленоста, която е балансирана и ненатрапчива се откриват и леки тонове на ядки.

Подходящи вина:

Комте може да се съчетава както с плътни и комплексни бели вина, така и с розови и червени вина. Белите вина може да са сухи, полусухи, полусладки и дори десертни, което е възможно благодарение на разностранните характеристики на сиренето – соленост, сладост на финала и твърда и маслена структура. От червените добър избор са немалко вина – сортови и купажни, но определено избягвайте високотаниновите, защото соленоста на сиренето вероятно ще подсили таниновото усещане прекалено много.